اخبار و مقالات

واکسیناسیون حیوانات خانگی

واکسیناسیون حیوانات خانگی چیست

واکسیناسیون حیوانات خانگی

واکسیناسیون حیوانات خانگی نه تنها برای سلامتی حیوان خانگی شما ضروری است بلکه در سلامت افرادی که در تماس با حیوانات خانگی هستند نیز تاثیر گذار است. لذا توصیه می­ شود که واکسیناسیون در مراکز معتبر درمانی و با برنامه مناسب انجام شود تا سلامت شما و حیوان خانگی شما در معرض خطر قرار نگیرد. به طور کلی واکسن حیوانات خانگی شامل یک سری ویروس، باکتری کشته شده و یا ضعیف شده عامل اصلی بیماری ­زا است که طبق برنامه واکسیناسیون مناسب طی فواصل معین به حیوان شما تزریق می ­گردد.

با تزریق واکسن، سیستم ایمنی میزبان واکنش نشان می‌دهد و آنتی بادی‌ها را تولید می‌کند تا در صورت ورود عامل بیماری‌ زا به بدن، این آنتی بادی‌ها بتوانند با آن مقابله کنند. البته لازم به ذکر است که به دلیل واکسیناسیون حیوانات خانگی و واکنش سیستم ایمنی، احتمال بروز تب، بی حالی، بی اشتهایی و مشکلات گوارشی در حیوان شما وجود دارد. اما این مشکلات نیاز به درمان خاصی ندارند و به طور طبیعی بزودی برطرف می‌شوند.

واکسیناسیون حیوانات خانگی چیست

واکسیناسیون حیوانات خانگی

اهمیت واکسیناسیون حیوانات خانگی

واکسینه کردن حیوانات یکی از اقدامات حیاتی برای جلوگیری از بیماری‌ها است. همانطور که انسان‌ها ممکن است به طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها مبتلا شوند، حیوانات خانگی نیز قابلیت ابتلا به بیماری‌ها را دارند. بنابراین، اگر تصمیم دارید یک حیوان خانگی مانند سگ یا گربه نگهداری کنید یا حیوان جدیدی به خانه بیاورید، باید به برنامه واکسیناسیون حیوانات خانگی توجه کنید. در این مقاله، درباره اهمیت واکسیناسیون حیوانات با شما صحبت خواهیم کرد.

واکسن‌ها حاوی آنتی‌ژن‌هایی هستند که باعث بیماری خفیفی در حیوانات می‌شوند اما این بیماری‌ها خطرناک نبوده و آنتی‌ژن تنها برای فعال‌ سازی دستگاه ایمنی به بدن تزریق می‌شود. واکسیناسیون کردن حیوانات نقش بسیار مهمی در سلامتی و طول عمر آنها دارد. بر اساس پروتکل‌هایی که در کشور ما وجود دارد حیوانات حداقل به سه دوره واکسیناسیون اولیه نیاز دارند. این واکسن‌ ها برای بیماری‌ های چند‌ گانه سگ‌ ها و گربه‌ ها انجام می‌شود.

بررسی انگل‌ زدایی اولیه در حیوانات

در حال حاضر، بیماری‌ هایی که بین انسان و حیوانات به اشتراک می‌روند شناخته شده‌اند. برخی از این بیماری‌ ها به عنوان بیماری‌ های انگلی شناخته می‌شوند. بنابراین، برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری‌ ها، انگل‌ زدایی از حیوانات اهمیت بسیاری دارد. به طور کلی، انگل‌ زدایی اولیه براساس سن و شرایط فیزیکی مختلف حیوانات انجام می‌شود. در مورد داروهای ضد انگل، دام پزشکان به صاحبان حیوانات خانگی راهنمایی مناسبی ارائه می‌دهند.

بعد از انگل‌ زدایی اولیه، لازم است هر سه ‌ماه یک‌ بار، انگل زدایی تکرار شود. عملیات ضد‌ انگل‌ تراپی و واکسیناسیون در همه نژاد‌ ها به یک شکل نیست. سگ‌ ها و گربه‌ ها در نژاد های مختلفی دیده می‌ شوند که هر کدام در زمینه‌ هایی با یک دیگر تفاوت‌ های جزئی دارند. با توجه به این موضوع در رابطه با انگل‌ زدایی و واکسن زدن‌ پت، با دامپزشک خود مشورت داشته باشید.

انگل‌ زدایی از حیوانات به‌طور معمول هر سه ماه یک‌ بار تکرار می‌شود. اما باید توجه داشت که این بازه زمانی ممکن است با توجه به شرایط زندگی حیوانات متغیر باشد. بسته به شرایط نگهداری حیوان خانگی این بازه ممکن است کمتر یا بیشتر از سه ماه باشد. به‌ عنوان مثال، اگر سگ یا گربه شما بیرون از خانه نگهداری می‌شود یا نوع خاصی از تغذیه دارد، بازه زمانی انگل‌ زدایی ممکن است متفاوت باشد.

واکسیناسیون حیوانات خانگی چیست؟

واکسیناسیون حیوانات خانگی

عوارض واکسینه کردن حیوانات

در کل، هر نوع درمان پزشکی ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. برای ارزیابی خطرات احتمالی، باید مزایای یک اقدام پزشکی برای حیوانات و انسان‌ ها را مقایسه کنیم. بدون شک، واکسیناسیون حیوانات برای حفظ سلامتی آنها و هم چنین سلامت انسان‌ها اهمیت بالایی دارد. اکثر حیوانات نیز به واکسیناسیون با واکنش‌ های مثبتی پاسخ می‌دهند و بدون هیچ عارضه خاصی در برابر انواع بیماری‌ ها محافظت می‌شوند. اگر حیوان خانگی ما به واکسیناسیون واکنش نا مطلوبی نشان دهد، بروز واکنش‌ها خفیف و کوتاه مدت است. موارد زیر از جمله عوارض شایعی هستند که ممکن است بعد از واکسن زدن در حیوانات مشاهده کنیم:

  • کاهش اشتها
  • عرق کردن
  • نفس‌ نفس زدن
  • تب
  • احساس ضعف و خستگی
  • استفراغ
  • اسهال

پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از خطرات احتمالی بعد از واکسن زدن حیوان خانگی خود را تا 24 ساعت مرتب تحت نظر داشته باشید. فواید واکسیناسیون حیوانات خانگی، بسیار بیشتر از عوارض کوتاه‌ مدت آن است. بنابراین از انجام این اقدام مهم و  کاملا حیاتی چشم‌ پوشی نکنید.

چرا حیوانات کوچک‌ تر، نیاز به واکسیناسیون دارند؟

در حیوانات کوچک‌تر مانند توله‌سگ‌ها و بچه‌ گربه‌ ها، سیستم ایمنی بدنشان عملکرد ضعیفی دارد، بنابراین این دسته از حیوانات بسیار حساس به بیماری‌ های عفونی هستند. اگرچه حیوانات کوچک با استفاده از آنتی‌ بادی‌ های موجود در شیر مادر، در برابر عوامل بیماری‌ زا محافظت می‌شوند، اما این محافظت قوی و طولانی‌ مدت نیست. با انجام واکسیناسیون، بدن حیوانات علیه بیماری‌ های مختلف مقاومت پیدا می‌کند. علاوه‌بر این، با واکسینه کردن حیوان، شما و اعضای خانواده‌تان نیز در برابر انتقال بیماری‌ های مختلف محافظت می‌شوید. بسیاری از بیماری‌ ها در انسان و حیوان ها به صورت مشترک وجود دارند و به راحتی انتقال می‌یابند.

واکسیناسیون حیوانات خانگی چیست؟

واکسیناسیون حیوانات خانگی

واکسیانسیون سگ

بهترین زمان تزریق واکسن‌های پلی والان یا چندگانه برای سگ‌ها از ۴۵ روزگی تا ۲ ماهگی است که در این مرحله باید این واکسن توسط دامپزشک تزریق گرددواکسن‌های پلی والان برای سگ‌ ها بیشتر شامل بیماری‌های دیستمپر، پاروا ویروس، لپتوسپیروز، پارا آنفلوانزا، آدنو ویروس و هپاتیت است. ۳ هفته پس از اولین تزریق واکسن پلی والان نوبت دوم باید تزریق شود و نوبت سوم هم ۳ هفته بعد. زمان بعدی این واکسن یک سال بعد خواهد بود.

واکسن هاری یکی از واکسن‌های بسیار ضروری است. بهترین زمان برای تزریق واکسن هاری به سگ‌ها در سن ۳ ماهگی است. اگر مادر سگ واکسینه شده باشد، توله‌ها تا ۳ ماهگی در برابر بیماری هاری مقاومت دارند. در صورتی که توله‌ها در سن سه ماهگی واکسن هاری دریافت کرده باشند، سالی یکبار باید مجدداً واکسینه شوند. اما اگر توله شما بزرگتر از ۶ ماه است و نمی‌دانید که آیا واکسن زده شده یا خیر به جای تزریق سه‌ گانه، فقط در دو نوبت آن را انجام دهید. به یاد داشته باشید که حتماً طبق زمان بندی مشخص شده این عمل انجام شود.

خرید غذای حیوانات خانگی از سایت فروشگاهی opalpets.ir

حدودا ۶ روز قبل و ۶ روز بعد از تزریق واکسن سگتان را از خانه بیرون نبرید و بهتر است با سگ‌ های دیگر در تماس نباشد تا دچار مشکل نشود. به سفارش اکثرشرکت‌ های تولید کننده واکسن، واکسن‌ های پلی والان را پس از اولین تزریق باید بعد از ۳ الی ۴ هفته تزریق مجدد نمود که البته همکاران دامپزشک به این موضوع واقف بوده و انجام می‌دهند.

واکسیانسیون گربه

بهترین زمان برای واکسیناسیون چندگانه گربه‌ها سن ۲ ماهگی است که معمولاً شامل واکسن‌های کلسی ویروس، پن‌لکپنی و رینوتراکئید می‌شود. در گربه‌ها، بهترین زمان برای تزریق واکسن هاری نیز در سن ۳ ماهگی است، و دلیل آن نیز همان ایمنی انتقالی از مادر است (در صورتی که مادر واکسینه باشد). لازم است توجه داشته باشید که گربه‌ها در تزریق واکسن هاری حساس هستند و در برخی موارد نادر ممکن است دچار تومور شوند. بنابراین، بهتر است واکسن هاری در نزدیکی مفصل زانوی راست تزریق شود، زیرا برداشتن این گونه تومور ها در این موقعیت آسان‌تر خواهد بود.

واکسیانسیون جوندگان (خرگوش، سنجاب و همستر)

در حال حاضر، در کشور ما هنوز هیچ واکسن خاصی برای این حیوانات در نظر گرفته نشده است. با این حال، با توجه به شرایط و محل نگهداری آنها، می‌توانید درخصوص تزریق واکسن هاری اقدام کنید. به طور کلی، جوندگان نیازی به واکسن ندارند مگر اینکه در معرض بیماری‌ها از طریق حیوان خانگی دیگری قرار بگیرند، مانند اینکه سگتان گاز بگیرد. در هر صورت، باید به خاطر داشت که موضوع داروهای ضدانگل جداگانه است و باید طبق زمانبندی مشخص به حیوان داده شود.

واکسیناسیون پرندگان

واکسیناسیون حیوانات خانگی چیست؟

واکسیناسیون حیوانات خانگی

این کار برای جلوگیری از بیماری‌های عفونی ضروری است. در حال حاضر تنها واکسن موجود برای پرندگان واکسن نیوکاسل است. این این گونه واکسن از مهم ترین عوامل جلوگیری از بیماری پرندگان است. عدم تزریق این واکسن ممکن است به مرگ پرندگان منجر شود. فواصل تزریق نیوکاسل تقریبا هر ۶ ماه یکبار است.

صدور شناسنامه بهداشتی حیوانات خانگی

پس از تزریق اولین واکسن یا درمان انگلی توسط دامپزشک، امکان صدور شناسنامه وجود دارد. دامداران می‌توانند با تکمیل مشخصات حیوان خود در شناسنامه چسباندن برچسب مخصوص واکسن بر روی محل مندرج در شناسنامه ثبت علامت درمان انگلی در شناسنامه و تشکیل پرونده، به صدور شناسنامه بپردازند. در این فرایند، دکتر دامپزشک مسئولیت مهر و امضای شناسنامه را بر عهده می‌گیرد.

موضوع جالبی که برای دارندگان حیوانات خانگی وجود دارد، این است که در صورتی که به هر دلیلی تزریق واکسن‌ های حیوانات خانگی فراموش شود و از زمان تزریق سالیانه آن ها مدتی بگذرد، ضروری است که به اسرع وقت به دامپزشک مراجعه کرده و نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. دامپزشک متخصص در این موضوعات می‌تواند راهنمایی لازم را ارائه دهد. و به آن ها کمک کند تا به بهترین نحو از سلامت حیوان خانگی خود مراقبت کنند.

متأسفانه مشاهده شده بعضی از همکاران دامپزشکی از این موضوع سوء استفاده می کنند. و برای صاحبان حیوانات توجیه می‌کنند که این شرایط خیلی مشکل‌ زا بوده و برای جبران آن باید هزینه‌ های هنگفتی به بهانه تزریق واکسن‌ ها و دارو های خاص پرداخت نمایند. علاقمندان به نگهداری از حیوانات خانگی باید علاوه بر تقویت ارتباط عاطفی بین خود و حیوان، به مراقبت‌ های ویژه بهداشتی که از جمله مهم ترین آنها واکسیناسیون حیوانات خانگی و شناسنامه‌ دار نمودن حیوان است دقت بیشتری نمایند تا از بروز احتمالی مشکلات بهداشتی و به مخاطره انداختن خود و جامعه جلوگیری کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *